Wyposażenie gastronomii
Każdą działalność gastronomiczną należy zacząć od skompletowania odpowiedniego wyposażenia,. Podstawą jest kuchnia. Planując otwarcie pizzerii powinniśmy pamiętać o specyficznych urządzeniach jakie będą niezbędne. Akcesoria do pizzerii i wyposażenie pizzerii, różnią się od wyposażenia zwykłej restauracji. Niezbędny jest piec. W idealnych warunkach powinien być on wykonany z kamienia. Jednak zwykle pizzeria nie ma takich możliwości finansowych, ani wystarczająco dużej przestrzeni. Dobrym rozwiązaniem okazują się wtedy specjalne kamienie do wypieku pizzy. Jest ona wtedy dużo lepsza niż po pieczeniu na zwykłej blaszce. Ciasto zachowuje się inaczej i jest o wiele bardziej podobne do tego, które możemy zjeść we Włoszech. Bardzo ważne jest odpowiednie wyrabianie ciasta. Cały proces wymaga czasu i zaangażowania. Nie może ono też zbyt długo rosnąć. Receptura jest ściśle określona i nie można pozwolić sobie na odstępstwa. Ciasto mogłoby wyjść wtedy niedobre. Inną ważną kwestią są produkty, które umieścimy na naszej pizzy. Muszą być one najwyższej jakości. Doskonałe sery, najlepiej importowane z Francji lub Włoch. Warzywa powinny być świeże./ Najlepiej ekologiczne, pochodzące z lokalnych upraw. Kupując od lokalnych rolników mamy pewność, że warzywa nie musiały znosić długie transportu i są świeże. Ważne są również przyprawy. Muszą być najwyższej jakości ponieważ to one są zwieńczeniem każdej potrawy. Należy szukać tych najbardziej aromatycznych. Dobrym rozwiązaniem jest także używanie świeżych ziół. W miarę możliwości można hodować je w restauracji. Wszystkie sosy i przeciery pomidorowe powinny być wykonane na miejscu. Należy unikać gotowych produktów i sztucznych mieszanek. Będzie to bardzo odczuwalne w jakości produktu końcowego. Z pewnością każdy klient doceni te starania i niepowtarzalny smak.
Szeroki wybór akcesoriów dla pizzerii znajdziecie w asortymencie sklepu internetowego: GastroProfit.pl