Dezynfekcja powierzchni kuchni.
Przeprowadzanie całościowej dezynfekcji powierzchni w pomieszczeniach kuchni w przemyśle gastronomicznym, to bardzo ważna kwestia, przekładająca się w bezpośredni sposób na bezpieczeństwo klientów, jak i samych pracowników. Kierownik obiektu powinien zgodnie z wytycznymi systemowymi HACCP, przygotowuje wszystkie niezbędne procedury dotyczące dezynfekcji pomieszczeń kuchennych oraz zachowania czystości podczas pracy. Działania te są monitorowane przez lokalny oddział sanepidu, aby sprawdzać, czy na przestrzeni działania przedsiębiorstwa, ustalenia proceduralne są przestrzegane i czy nie zachodzi konieczność zaostrzenia norm, lub zmiany procedur.
Dlaczego należy przeprowadzać dezynfekcję?
Kompleksowa dezynfekcja całego pomieszczenia kuchennego służy przede wszystkim wyniszczeniu wszelkich zarazków, bakterii oraz drobnoustrojów, które w kontakcie z żywnością rozprzestrzeniały by wszelkiego rodzaju choroby zakaźne. Wobec tego, na koniec dnia pracy powinna być przeprowadzana kompleksowa dezynfekcja całego pomieszczenia, zaś w ciągu pracy bieżące prace dezynfekcyjne, czyli mycie rąk, mycie blatów kuchennych, zastosowanie wysokotemperaturowych zmywarek odkażających. Oczywiście należy tutaj postępować zgodnie z normami stosując preparaty dezynfekcyjne w taki sposób, aby nie doprowadzić do zanieczyszczenia nimi żywności. Dlatego też kompleksowa dezynfekcja jest przeprowadzana na sam koniec pracy, zaś w ciągu dnia pracy prowadzone są prace bieżące bez zastosowania silnych środków dezynfekcyjnych. W przeciwnym razie narażone będzie zdrowie, a w skrajnych przypadkach nawet życie klientów lokali gastronomicznych, a także przygotowujących posiłki pracowników.
Dezynfekcja zewnętrzna.
Bardzo często w dużych lokalach gastronomicznych, dezynfekcja dobowa, przeprowadzana jest przez zewnętrzną firmę, co niesie za sobą dość konkretne korzyści. Przede wszystkim ewentualne nieprawidłowości będą ciążyć właśnie na zewnętrznej firmie. To ona poniesie odpowiedzialność, choć trzeba pamiętać, iż sanepid nie będzie zamykać zewnętrznej firmy DDD tylko restaurację, także w interesie właściciela leży zagwarantować sobie, aby w takich przypadkach nie miały miejsca żadne niedociągnięcia i uchybienia, które mogłyby być przyczyną zamknięcia lokalu i pozbawienia się źródła dochodów.
Podsumowanie
Generalnie rzecz więc ujmując, należy tutaj przyjąć założenie, iż profesjonalnie przeprowadzona dezynfekcja bez trudu będzie w stanie zlikwidować wszystkie zanieczyszczenia, drobnoustroje, bakterie i zarazki, które namnożyły się przez cały dzień pracy, a co za tym idzie, od samego rana w restauracji znów będzie czyściutko i w stu procentach bezpiecznie. Trzeba będzie co prawda liczyć się z koniecznością poniesienia pewnych kosztów z tego tytułu, niemniej jednak są to koszty w stu procentach niezbędne, bez których nie da się prawidłowo prowadzić żadnego lokalu gastronomicznego.