Funkcje specjalne w piecach gastronomicznych
Piece gastronomiczne to doskonałe rozwiązanie jeśli mamy restaurację, kawiarnię bądź inny punkt gastronomiczny z możliwością przyrządzania ciepłych posiłków. Zwykle możliwości przedstawiane przez producentów tych pieców są dosyć podobne. Dużo mówi się o wytwarzaniu pary, wykorzystaniu stali odpornej na działanie rdzy… Niestety mało kto wspomina o wielu ciekawych funkcjach specjalnych, które te piece posiadają.
Auto – Cleaning
Funkcja automatycznego czyszczenia to ogromna zaleta, jeśli chodzi o piece wykorzystywane przez kilkanaście godzin dziennie do gotowania posiłków. Dzięki niej pracownicy naszego punktu gastronomicznego nie muszą się ciągle skupiać na czyszczeniu piecyka, lecz mogą poświęcić czas innym zajęciom, których przecież nie brakuje. Ponadto automatyczne czyszczenie sprawia, że jakość przyrządzonych potraw znacznie wzrasta.
Oszczędność mediów
Czy zdajemy sobie sprawę z faktu, że piece konwekcyjno parowe posiadają szereg systemów umożliwiających oszczędzanie energii i wody? Owszem, w warunkach gastronomicznych zużycie mediów i tak jest ogromne. Jeśli jednak popatrzymy w przyszłość dojdziemy do wniosku, że oszczędności są i to dosyć znaczne. Większość nowoczesnych piecyków gastronomicznych takie funkcję posiada.
Zawór bezpieczeństwa
Jak sama nazwa wskazuje piece konwekcyjno parowe produkują parę, która następnie jest wykorzystywana w procesie przyrządzania potraw. Jej nadmiar często musi być odprowadzony, czemu służy specyficzny zawór znajdujący się w obudowie piecyka. Można go uruchomić samemu, bądź też – ustawić w trybie automatycznym. Dzięki temu wyjmowanie potraw z wnętrza pieca będzie o wiele wygodniejsze, gdyż unikniemy tak zwanego efektu sauny.
Jak widać, piece gastronomiczne mogą nam bardzo dużo zaoferować. Czasem nawet więcej, niż nam się na pozór wydaje. Wejdź na www.gastroprofit.pl i wybierz odpowiedni piec konwekcyjno parowy dla siebie.