Komu szkodzi gluten?
Gluten jest niezdrowy dla ludzi, którzy są na niego uczuleni. Pozostali zazwyczaj bez przeszkód mogą konsumować tę substancję, ale osoby z nietolerancją muszą strzec się, ponieważ spożywanie go być może doprowadzi do przykrych skutków. Przykro to stwierdzić, ale większość tego, co oferują sklepy spożywcze mieści w sobie gluten, wobec tego opłaca się odnajdywać potrzebne artykuły w sklepach internetowych lub stacjonarnych, sprzedających produkty bezglutenowe. Niektóre artykuły można przygotować samemu. Niektóre rzeczy można przygotować szybko, a inne wolniej, ale można oszczędzić pieniądze. Dlatego opłaci się spróbować nauczyć się dla siebie produkty nie zawierające glutenu.
W mediach niejednokrotnie pojawia się kwestia: jak zrobić mąkę bezglutenową? Rozwiązań jest wiele gdyż tę mąkę można wykonać różnymi metodami. Ważne jest, jakie ma być jej przeznaczenie. Możesz jej użyć do słodkich wypieków, ciasta na pierogi, ciast i placków ryżowych, chleba, czy jeszcze wielu innych produktów. Zazwyczaj mąkę bezglutenową tworzy się mieszając inne mąki, bez glutenu, na przykład mąkę sojową z ryżową.
Warte uwagi przepisy na mąki bezglutenowe znajdziesz u Olgi Smile. W mediach czy książkach znajdziesz mnóstwo przepisów, jak zrobić mąkę bezglutenową w domu. Najczęściej są banalne w wykonaniu, gdyż trzeba tylko odpowiednio zmielić dany produkt do konsystencji mąki. Inne są trudniejsze – między innymi mąka kokosowa – ponieważ wiórki kokosa należy namoczyć na noc, a następnie przelać wrzątkiem, by je całkiem odtłuścić, po czym trzeba je ususzyć i dopiero potem można je zmielić na proszek w blenderze. Uważam jednak, że i tak dobrze jest odżałować na to trochę czasu i odłożyć pieniędzy.